april 14, 2019 Kaj veste o kristalih za dekoriranje tekstila?

Kaj veste o kristalih za dekoriranje tekstila?

KRISTALI ZA DEKORIRANJE TEKSTILA

Kristalne bleščice (ang. rhinestone, nem. strass) so imitacija diamantov, katerih osnovni sestavni material je kremenec, steklo ali akril. Zaradi edinstvene zasnove in ugodne cene v primerjavi z diamanti so zelo priljubljen element za okraševanje oblačil in nakita.

Kristali imajo dolgo in zanimivo zgodovino, prvi zapisi o t.i. Bohenijskem kristalu izvirajo iz 13. stoletja. Surovino- kristal z dodatkom svinca so našli v reki Ren in ga ročno zbrusili. Ker je bil postopek dolgotrajen in drag, so si znamenite kristale lahko privoščili le najbolj premožni ljudje. Po reki Ren so jih poimenovali »rhinestones«. Kasneje so steklarski mojstri na češkem razvili postopek ročno pihanega stekla, vlitega v posebne kalupe in nato ročno zbrušenega. Imitacija Bohemijskih kristalov v cenejšem materialu in s cenejšo proizvodnjo je kristale približala širši množici ljudi. Izraz »rhinestone« se je ohranil tudi pri steklenih kristalih, dandanes pa je izraz postal lastno ime za kristalne bleščice.
Razvojni trendi pri kristalih so vedno temeljili na posnemanju diamantov. Leta 1775 je francoski zlatar Georg Friedrich Strass odkril, da bi lahko bolje posnemal diamante z dodajanjem kovinske prevleke na spodnji strani stekla. Zaradi njegovega odkritja, je v Evropi naziv za kristalne bleščice pogosto tudi »strass«.

Stoletje kasneje pa je v Avstriji Daniel Swarovski ustvaril nov stroj za rezanje stekla. Izum je pospešil proizvodnjo, hkrati pa tudi brušenje kristalov s 30% vsebnostjo svinca, kar je obenem pripomoglo tudi k večjemu sijaju in trdnosti kristalov. Swarosvki je dandanes glavni proizvajalec kristalnih bleščic. Dejstvo je, da je danes več kot 80% kristalov proizvedenih v Ameriki in v azijskih državah, kljub temu pa so Swarovski kristali zaradi visoke kakovosti zelo spoštovan in ugleden avstrijski produkt.
V času viktorijanske dobe so kristalne bleščice uporabljali za nakit v obliki kače ali cvetja. Sprva so nosili kristalne obroče in krone, kasneje, ko ekstravaganten nakit ni bil več moden pa manjši nakit v obliki prstanov in verižic.

Po prvi svetovni vojni so kristalne bleščice zopet postale popularne. Po vojnem opustošenju so predstavljale pridih glamurja, ki je bil pozabljen v bojnih letih. Za tiste, ki si niso mogli privoščiti verodostojnega diamantnega nakita so hkrati predstavljale cenovno ugodno rešitev. Po 1920 se je popularnost kristalnih bleščic še povečala, zato so se pojavile mnoge variacije. Uvedli so z uporabo različnih kovin in stekla ter tako izumili barvne kristale. Pojavile so se različne oblike, načini brušenja in prevlek. Nekatere kristalne bleščice so prevlekli s kovinsko folijo zaradi povečanja leska. Zanimivo je, da je bilo zaradi emigracij delavcev po vojni izjemno veliko kristalov proizvedenih v Ameriki, natančneje v Providence, Rhode Island.
1930 je svet prizadela recesija, ki pa je priljubljenost kristalnih bleščic le še povečala. Ženske, ki si niso mogle privoščiti diamantov, so z raznimi imitacijami ustvarjale eleganten videz s pridihom glamurja.

Popularnost kristalov je padla 1960 zaradi priljubljenosti zemeljskih tonov in naravnih tkanin. S punk in disco sceno v 1970 pa so spet postali popularni in od takrat dalje so izjemno priljubljeni pri ustvarjanju različnih stilov.

Danes je uporaba kristalnih bleščic podobna kot v zgodovini. Uporaba je razširjena na ustvarjanje sofisticiranega nakita, dekoracij oblačil in modnih dodatkov. Zaradi elegantnega izgleda se uporabljajo že stoletja na zelo podoben način, napredovale so le tehnike apliciranja in tehnologija izdelave. Če so površine popolnoma prekrite s kamenčki, to ustvarja izredno briljanten učinek. Spekter uporabnosti sega na aplikacije za majice, nakit, poročne krone, zapestnice, uhane, prstane, sončna očala, mobilne telefone, čevlje, kavbojke itd. Popularne so tudi pri umetninah. Razlog za vsestransko uporabnost je privlačna oblika in dragocen videz.
Širok spekter uporabe kristalov se kaže v uporabni umetnosti in v praktičnih vsakdanjih izdelkih kot je npr. mp3 predvajalnih, mobilni telefon ali pa celo v avtomobilih. V USA je veliko primerov, ko so celotni avtomobili polepljeni s kristali. Ovira pri okraševanju s kristali je finančne narave, saj si večina populacije ne more privoščiti drage ekstravagantne okrasitve.

Podjetje Swarovski je vodilno na področju kristalnega nakita in modnih kristalov. Danes imajo mrežo poslovalnih razširjeno po vsem svetu, največ pa v Evropi in v ZDA. Področje uporabe kristalov ne pozna omejitev, Swarovski kristali so na urah, nakitu, telefonih, avtomobilih, svetilkah, okraskih, pohištvi, kuhijskih elementih, interierjih saj simbolizirajo luksuz in prestižni stil.

Tudi kultna oblikovalka Coco Chanel je uporabila Swarovske kristale za inspiracijo, Marlyn Monroe je nosila obleka s Swarovskimi kristali celo na rojstodnevni zabavi Johna F. Kennedya leta 1962. Na oskarjih tudi vedno znova vidimo lesketajoče obleke, ravno tako pa tudi v Hollywoodskih filmih kot je Black Swan, Moulin Rouge, Young Victoria in mnogi drugi. Swarovski je postal svetovni inovator na področju razvoja kristalov in s tem je blagovna znamka sinonim za inovativno in zanesljivo tehnologijo bleščečih kristalov.

Danes obstaja več različnih kvalitet kristalov za okraševanje tekstila. Swarovski kristali so avstrijskega porekla, veljajo za najbolj kvalitetni in bleščeči, poleg tega pa so v različnih barvah in oblikah. Češko in azijsko brušeno steklo v obliki kristalnih bleščic prav tako velja za dobro kakovost, vendar to niso prestižne in priznane blagovne znamke ter proizvajalci.
Kristalne bleščice imajo bogato zgodovino glamurja, zabave in elegance.

Košarica
Your cart is currently empty.