april 14, 2019 Vrste kristalov

Vrste kristalov

Leta 1800 je Danijel Swarovski ustvaril stroj za brušenje in rezanje stekla z več fasetami (rezi), kar je v tistem času pomenilo revolucijo s področja tehnologije obdelave stekla. Izum so posnemali tudi drugi proizvajalci, vendar je kvaliteta in brezhibnost obdelave uspela le pri Swarovski družbi. Tudi danes mnoga podjetja oponašajo tehnologijo Swarovski, zato je na tržišču prisotno veliko število različnih materialov, kvalitet, barv in oblik kristalnih bleščic. Značilnost kristalnih bleščic za dekoracijo tekstila je ravno brušeno dno, ki je hkrati stična površina za aplikacijo na različne podlage. V nadaljevanjiu sledi predstavitev različnih proizvajalcev:

SWAROVSKI
Prestižna in vodilna linija izdelkov, ki so iz svinčevega kristalnega stekla z 8 do 14 facetami (rezi). Dosegajo najvišji cenovni in kakovostni razred.

ČEŠKI STROJNO BRUŠENI KRISTALI
Češki strojno brušeni kristali, vsebujejo malo manj svinca kot Swarovski, vendar so izjemo kvalitetni. S kakovostjo in ceno so konkurenčna blagovna znamka Swarovskim kristalom. Imajo 8 facet (rezov), razlikovanje od Swarovskih kristalov je s prostim očesom opazno šele z razdalje 5m. Imajo visok sijaj.
PRECIOSA KRISTALI
Gre za eksta razred čeških strojno brušenih kristalov, ti kristali so iz stekla in ne iz vodnega kristalnega kamna, zato ti kristali nimajo visokega sijaja. So cenejši od Preciosa kristalov.

AKRILNI ALI PLASTIČNI KRISTALI
Gre za plastične kristale različnih oblik, glavni sestavni material je plastika in ne steklo, zato ti kristali nimajo visokega sijaja. Akril ne prepušča svetlobe kot kristal ali steklo, vendar je uporaba plastičnih kristalov privlačna zaradi nizkih cen in široke uporabe pri dekoraciji otroških oblačil in kostumov za enkratno uporabo. Postopek izdelave je povsem drugačen kot pri steklenih kristalih, saj gre tu za ulivanje akrilne mase. Da bi posnemali visok sijaj so plastičnim kristalom dno premazali s stekleno folijo, vendar učinek ni povsem identičen pravim kristalom.

KOREJSKI KRISTALI
Najnižji cenovni in kakovostni razred, imajo slabe svetlobne in odbojne lastnosti. Osnovni material je liti kamen.

Košarica
Your cart is currently empty.